• Klik hier om foto's van onze projecten te zien!

TL verlichting

Het oude ‘duurzaam’

De TL buis

TL is een afkorting dat staat voor ‘Tube light’ of in het Frans, voor ‘tube luminescent’ en is een type fluorescentielamp. Andere verschijningsvormen zijn CFL en PL lampen. Deze lampen zijn ideaal op plekken waar het licht lange tijd achter elkaar moet branden. Fluorescentielampen produceren licht door het verwarmen/branden van gassen. De fluorescentielamp in zijn hedendaagse vorm werd bedacht door Edmund Germer en zijn collega’s. Zij hebben de fluorescentielamp weten te introduceren bij Osram in 1926. Negen jaar later werd de eerste lamp geïntroduceerd voor de Illuminating Engineering Society door General Electric en in 1937 door Osram op de wereldtentoonstelling in Parijs. Deze verlichtingstechniek had alle productfasen doorlopen met als laatste ontwikkeling de introductie van de ‘groene’ fluorescentielamp door Philips in 1990. Deze techniek is in het jaar 2015 op alle fronten ingehaald door de meest recente techniek, LED verlichting. LED verbruikt gemiddeld 65% minder energie dan fluorescentieverlichting (TL verlichting).

Hoe werkt TL verlichting?

Een TL buis of een spaarlamp is aan de binnenzijde bedekt met een fluorescerende stof die vol zit met kwikdamp en edelgas. Aan allebei de kanten van de buis zitten elektroden waartussen een gasontlading plaatsvindt. De kwikdamp zendt vervolgens ultraviolet licht uit. Dit wordt vervolgens weer door de fluorescerende stof omgezet in een kleur zichtbaar licht zodat de mens het licht kan waarnemen.

Een duurzaam alternatief voor TL verlichting

Vroeger waren fluorescentielampen het ‘duurzame’ alternatief voor de klassieke gloeilamp. Dit komt doordat de fluorescentielamp veel minder energie verbruikte dan de ouderwetse gloeilamp. Tegenwoordig heeft het begrip ‘duurzaam’ een andere betekenis gekregen voor verlichting. Later is LED het duurzame alternatief voor fluorescentieverlichting geworden.

TL verlichting wordt onderscheiden in diameters. Er zijn immers 3 types te onderscheiden en het cijfer geeft de veelvoud van 1/8 inch aan.

De T12, buis 38 mm diameter. “Wordt niet meer toegepast.”
De T8, buis 26 mm diameter. “Meest voorkomende type TL verlichting.”
En tot slot de T5, buis 16 mm diameter. “Laatst ontwikkelde fluorescentietechniek.”

De voordelen TL verlichting zijn:

  • Heeft een elektronisch voorschakelappparaat, dat zorgt ervoor dt u geen starters meer hoeft te vernieuwen en het licht gaat meteen aan.
  • Goede werk verlichting, geen schaduweffecten
  • In verschillende kleuren verkrijgbaar, met onder andere dag kleuren, warm wit licht
  • Voor bijna iedere werkomgeving geschikt.

TL verlichting is leverbaar in zowel inbouw- als opbouwarmaturen.

Wij geven u graag persoonlijk advies in onze showroom.

Reacties zijn gesloten.